Estonia e ka gjetur zgjidhjen, pse nuk bëjmë të njëjtën gjë!?

Estonia e ka gjetur zgjidhjen, pse nuk bëjmë të njëjtën gjë!?

Eshte shume e qarte per mua qe ne si shtet duhet te ndjekim rrugen e zhvillimit qe ka ndjekur Estonia.

Dixhitalizimi i cdo infrastrukture dhe perndjekja e nje politike per zhvillimin e Shqiperise si nje shtet dixhital i hapur per te gjithe boten, dhe te gjithe njerezit eshte menyra qe duhet ndjekur.

Estonia eshte nje shtet qe ka dyfishuar GDP-ne e vete dy here tashme qe nga viti 2001 dhe kjo fale politikave progresive dhe inovative qe ka ndjekur.

Si nje shtet i vogel, kemi shume probleme por po ashtu kemi dhe aftesine per te bere ndryshme shume me thjesht se shtete te tjera te medha dhe duke qene se jemi vazhdimisht ne zhvillim e siper, kjo e lehteson edhe me tej procesin e inovacionit, ndryshe nga shtete te tjera shume te konsoliduara.

Po te kisha mundesine te ndikoja ne politikat Shqiptare, disa nga pikat qe do perpiqesha te implementoja sa me shpejt do ishin:

- Dixhitalizimi i thuajse cdo infrastrukture shteterore (ketu jemi ne rrugen e duhur me e-albania) dhe me tej edukimi i njerezve nepermjet fushatave intensive dixhitale per perdorimin e ketyre infrastrukturave
- Qytetaria dixhitale, e cila i mundeson te huajve te rregjistrohen si qytetar dixhital te Shqiperise duke i dhene atyre mundesine te hapin llogari bankare, te rregjistrojne bizneset e tyre etj. duke ndikuar keshtu ndjeshem ne rritjen ekonomike te vendit.
- Votimi elektronik

Dhe ne vijim te ketyre politikave do deshiroja qe te kishim nje seri fushatash intensive dixhitale per te promovuar Shqiperine edhe si shtet turistik dhe si shtet per biznes.

Aktualisht po shpenzohen miliona Euro per qellime nga me te te pa-rendesisshmet (nuk po i futemi me thelle kesaj teme) nderkohe qe me 1/10ten e nje milioni mund te shfaqim mesazhin tone ne plot 130,000,000 njerez neper rrjetet sociale.

Shqiperia nuk vuan nga pa-mundesite, por nga mungesa e largpamesise per te perndjekur politika progresive dhe inovative qe do mund ta shnderonin kete shtet ne nje shtet te mire-pozicionuar ne harten dixhitale dhe ekonomike boterore.


1 koment

  • unsesia

    buy cialis online with prescription

Shkruaj një koment